Wat is loopbaanadvies?
Loopbaanadvies biedt waardevolle begeleiding voor werknemers die streven naar persoonlijke en professionele groei, maar niet precies weten welke richting ze moeten nemen. Tijdens een loopbaanadviesgesprek gaat de werknemer samen met een deskundige loopbaanadviseur op zoek naar mogelijke groeipaden die hij of zij kan bewandelen. Het doel van dit gesprek is om inzicht te krijgen in de huidige positie van de werknemer op de arbeidsmarkt en om mogelijkheden voor de toekomst in kaart te brengen.
Wat levert loopbaanadvies op voor een werknemer?
Door dit nieuwe perspectief is jouw werknemer gemotiveerd, heeft energie voor 10 en is zich bewust van zijn of haar kwaliteiten en competenties. Het resultaat is een uitgebreid adviesverslag. Hierin staat onder andere wat mogelijke vervolgstappen zijn voor een betere invulling van de huidige functie, nieuw werk bij jou als werkgever of een volgende stap in de loopbaan.
Voor wie is loopbaanadvies bedoeld?
Het loopbaanadviesgesprek is bedoeld voor werknemers die zicht willen op hun positie in de arbeidsmarkt. Ook is het bedoeld voor werknemers die zichzelf en hun kwaliteiten beter willen leren kennen. Op die manier kunnen zij hun eventuele vervolgstappen beter in beeld brengen. Dit kan zowel binnen als buiten de organisatie zijn.
Loopbaanadvies bij ontslag of ziekte
Ook bij ontslag is het mogelijk om een loopbaanadvies aan te vragen. Juist dan is het goed voor de werknemer om een beeld te krijgen over waar zijn of haar krachten en mogelijkheden liggen. Bovendien komt de werknemer er op die manier achter welke positie die inneemt op de arbeidsmarkt en dat is zeer belangrijk om te weten wanneer je op zoek gaat naar nieuw werk.
Bij ziekte is het eveneens aan te raden om een loopbaanadviesgesprek te doen. Zowel voor de werkgever als voor de werknemer is het goed om te weten wat exact de mogelijkheden van de werknemer zijn. Kan hij of zij doorgroeien in het bedrijf of is een functie elders wellicht meer geschikt? In dit geval kan het ook nuttig zijn om te kijken naar tweede spoor traject. Dit is een traject waarbij de werknemer samen met de werkgever op zoek gaat naar een functie bij een ander bedrijf, omdat er binnen het bedrijf geen passend werk meer is. Of dit raadzaam is wijzen de resultaten van het uitgebreide adviesverslag uit.