Wat doet een loopbaanadviseur?

Een loopbaanadviseur geeft zoals de naam al doet vermoeden advies over de loopbaan. Dit in de breedste zin van het woord. Een loopbaanadviseur kan vanuit een werknemer in worden gezet, maar net zo goed vanuit een werkgever. Soms is dit voor de werkgever namelijk een slimme keuze, om zo de bedrijfsvoering te verbeteren.

Wat is een loopbaanadviseur?

Een loopbaanadviseur is een coach en adviesgever die werknemers helpt om hun eigen wensen, kwaliteiten en competenties te achterhalen. Middels het stellen van de juiste vragen komt naar voren of een werknemer op dit moment nog wel op de goede plek zit. Een goede loopbaanadviseur stimuleert een proactieve houding.

Wat is de rol van de loopbaanadviseur?

De loopbaanadviseur is iemand die inzicht heeft in de ontwikkeling van mensen. Hij of zij is goed in gesprekken voeren en het stellen van de juiste vragen. Maar het doel van de adviseur richt zich ook daadwerkelijk op het behalen van resultaten. Een wenselijke situatie wordt geformuleerd, en de loopbaancoach stimuleert de persoon om actie te ondernemen.

Waarom een loopbaanadviseur inschakelen?

Er zijn diverse redenen om een loopbaanadviseur in te schakelen. Zo kan een persoon voor zichzelf iemand inschakelen, bijvoorbeeld als iemand niet weet wat hij of zij wil met de carrière. Maar wat niet iedereen weet, is dat ook bedrijven een loopbaancoach kunnen inschakelen. Bijvoorbeeld preventief, of bij ziekte of (wenselijk) ontslag.

Loopbaanadviseur inschakelen door werkgever

Het klinkt in de eerste plaats misschien niet logisch om een loopbaanadviseur in te schakelen voor je werknemers. Je wilt waarschijnlijk het liefste dat ze gewoon hun werk doen, dat vol enthousiasme, energie en pit, dag in dag uit. Maar zo werkt het in praktijk natuurlijk niet. Het inschakelen van een loopbaanadviseur kan uitkomst bieden in de volgende situaties.

1. Preventief loopbaanadviseur inschakelen

Veel werknemers willen groeien en blijven groeien, maar ze weten niet altijd op welke manier. Soms blijven zij hangen in situaties die niet wenselijk zijn voor hun ontwikkeling, wat vervolgens niet ten goede komt aan de bedrijfsresultaten. Regelmatig preventief een loopbaanadviseur inschakelen kan juist helpen om werknemers zich bewuster te laten worden van hun kwaliteiten en beroepswensen. Het resultaat is dat je de juiste werknemers op de juiste plek kunt zetten, en dat werknemers weer maximaal gemotiveerd zijn.

2. Loopbaanadviseur inschakelen bij ziekte

Als een werknemer ziek is dan ben je verplicht om aan de re-integratie te werken. Hierbij is loopbaanadvies bieden overigens niet noodzakelijk, maar het kan zeker een goede zet zijn. Zo achterhaal je snel en efficiënt of de werknemer kan re-integreren op een andere functie binnen het bedrijf. Middels loopbaanadvies kun je de persoon in kwestie tevens motiveren om zelf actief op zoek te gaan naar passend werk.

3. Loopbaanadvies inschakelen bij ontslag

Wil je een werknemer ontslaan, omdat deze niet (meer) naar behoren functioneert? Zoals je weet kun je iemand niet zomaar ontslaan. Wat wel kan helpen is het bieden van advies over de loopbaan, zodat de persoon in kwestie zelf de motivatie vindt om elders aan de slag te gaan. Zo krijgt diegene nieuwe focus, weet hij of zij wat de kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt zijn en kun jij als werkgever ondersteunen in deze transitie. Win-win!

Hoe gaat loopbaanadvies in zijn werk?

Wat doet een loopbaanadviseur precies tijdens het traject? Bij ttif & werk weten we door jarenlange ervaring een effectieve aanpak te hanteren op het gebied van loopbaanadvies. Dat begint bij het vooraf opsturen van drie vragenlijsten, die zich richten op persoonlijke kenmerken, beroepswensen, vaardigheden en leervermogen. Zo kan de persoon in kwestie alvast nadenken over zichzelf, de capaciteiten en persoonlijke voorkeuren.

Daarna gaat de loopbaanadviseur in gesprek. Tijdens een conversatie van (maximaal) 1,5 uur worden de antwoorden besproken en verder uitgediept. Op basis daarvan kan een effectieve route uitgestippeld worden en kan de werknemer (eventueel samen met de werkgever) op basis van de uitkomst concreet actie ondernemen.

Bekijk onze brochure over loopbaanadvies

Loopbaanadvies inschakelen via ttif & werk!

Nu je weet wat een loopbaanadviseur doet en hoe deze te werk gaat, wil je er wellicht een inschakelen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met ttif & werk. Kies voor een loopbaanscan voor (een van je) werknemers of vraag je werkgever of loopbaanadvies binnen het bedrijf tot de mogelijkheden behoort.

Meer over loopbaanadvies

Blog berichten

Wat is timemanagement header

Wat is timemanagement: 6 tips voor succes

Timemanagement, de een is er gek op en de ander gruwelt al van het woord. Feit is dat goed timemanagement…
Tips voor effectief werken

6 tips voor efficiënt en effectief werken

Zo efficiënt en effectief mogelijk werken, daar streven we graag naar. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Je…

BEZIG! sluit zich aan bij samenwerkingsverband ttif.company, BrinQer en Caretowork

Wij zijn trots dat we BEZIG mogen verwelkomen in ons samenwerkingsverband. BEZIG is een gecertificeerde arbodienst gevestigd in Dordrecht, met…

Hoe kunnen wij je helpen?