Soms moeten werknemers een stap maken in hun carrière. Als gevolg van bijvoorbeeld automatisering, reorganisatie of overname. Bij ttif & werk zien we vaak dat het voor werknemers lastig is om die nieuwe stap te maken. Want, wat nu als je al jarenlang hetzelfde werk doet, fijne collega’s hebt en gelukkig bent met je functie? Hoe krijg je iemand dan gemotiveerd in beweging? Perspectief, dat is het sleutelwoord.
Gerichte begeleiding door coach
Een nieuwe stap in de carrière is spannend maar kan ook een mooie nieuwe fase in het werkende leven betekenen. Werknemers hebben daarom vaak baat bij goede begeleiding en ondersteuning in hun zoektocht naar een nieuwe baan. Dit traject noemen wij outplacement. Door als werkgever een dergelijk traject aan te bieden, geef je de werknemer de mogelijkheid zich te richten op een nieuwe toekomst bij een andere werkgever. De werknemer krijgt de tijd om zonder al te veel druk op zoek te gaan naar die nieuwe droombaan.
Het belang van loopbaanadvies
Loopbaanadvies speelt een cruciale rol bij het ondersteunen van werknemers die een nieuwe stap willen zetten in hun loopbaan. Het biedt gerichte begeleiding en ondersteuning tijdens de zoektocht naar een nieuwe baan, vooral in situaties zoals outplacement. Door werknemers de ruimte te geven om op een gestructureerde manier op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden, tonen werkgevers zich betrokken bij de professionele ontwikkeling van hun personeel.
Inzicht in competenties, drijfveren en geschikte functies
Samen met de coach wordt het antwoord gezocht op vragen als: in welke functies vind ik dezelfde motiverende uitdagingen en eventuele zekerheden? Hoe kan ik mijzelf verder ontwikkelen? Wat is mijn route eigenlijk naar de nieuwe baan? Maar soms volstaat ook een goede schets van het arbeidspotentieel, kansen en een top 10 aan geschikte banen. Dan biedt loopbaanadvies al uitkomst.
Investeren in de toekomst van je werknemers
Als werkgever is het essentieel om te investeren in het welzijn en de toekomst van je werknemers. Of het nu gaat om loopbaanadvies of outplacement, het doel is om werknemers te helpen bij het vinden van nieuwe uitdagingen en kansen die aansluiten bij hun vaardigheden en interesses. Door te luisteren naar de behoeften van werknemers en hen de juiste ondersteuning te bieden, draag je bij aan een positieve werkomgeving en toon je goed werkgeverschap.
Individuele loopbaancoaching
Onze aanpak omvat individuele loopbaancoaching, waarbij werknemers persoonlijk worden begeleid bij het verkennen van nieuwe carrièrepaden en het identificeren van hun sterke punten en ambities. We geloven in maatwerktrajecten die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van elke werknemer, met de nadruk op het creëren van een plan dat aansluit bij hun professionele doelen en aspiraties.
5 tips bij outplacement
Op deze manier laat je het outplacementproces voor zowel werkgevers als werknemers soepel en effectief verlopen:
1. Transparante communicatie: Zorg voor open en eerlijke communicatie gedurende het hele outplacementtraject. Dit helpt om eventuele zorgen en onzekerheden te verminderen en creëert een sfeer van vertrouwen tussen alle betrokken partijen.
2. Maatwerkbenadering: Erken dat elke werknemer uniek is en verschillende behoeften en doelen heeft. Bied daarom maatwerkondersteuning aan, zoals individuele loopbaancoaching, om de werknemer te helpen bij het identificeren van hun sterke punten, interesses en loopbaanopties.
3. Ondersteuning bij het zoeken naar vacatures: Bied praktische ondersteuning bij het zoeken naar nieuwe carrièremogelijkheden, zoals het verstrekken van sollicitatietips, het beoordelen van cv’s en het aanbieden van netwerkcontacten.
4. Emotionele begeleiding: Erken de emoties die gepaard gaan met het verlies van een baan en bied emotionele ondersteuning aan werknemers tijdens deze overgangsperiode. Dit kan onder meer door het aanbieden van counseling of doorverwijzing naar externe ondersteuning.
5. Follow-up en nazorg: Blijf ook na het formele outplacementtraject in contact met de voormalige werknemer om hun voortgang te volgen en eventuele verdere ondersteuning te bieden indien nodig. Dit toont betrokkenheid en zorg voor het welzijn van de werknemer, zelfs nadat ze de organisatie hebben verlaten.
Goed werkgeverschap
Bekijk daarom wat het beste is voor jouw werknemer en waar de behoefte ligt. In beide gevallen maak je als werkgever een mooi gebaar naar je werknemer zodat hij of zij een volgende stap kan maken in de loopbaan. Klik hier voor meer informatie over outplacement. Wil je meer weten over loopbaanadvies of heb je vragen? Neem dan contact met ons op via onderstaand contactformulier.
Contactformulier
"*" geeft vereiste velden aan