Denk jij wel eens na over jouw werkgeluk? Het is belangrijk om hier wel regelmatig bij stil te staan. In dit artikel neemt Rene Huttinga, mobiliteitscoach ttif & werk, jou mee in zijn kijk op het vergroten van werkgeluk.
Want zeg eens eerlijk, ga jij elke ochtend vol energie en opgewekt aan het werk? Vind je het leuk om samen met je collega’s bergen werk te verzetten en toont jouw leidinggevende waardering voor je inzet en resultaat? Waar zie je jezelf over 5 jaar? In dezelfde rol, of ben je inmiddels wel toe aan een nieuwe uitdaging?
Is dit het nou?
Veel mensen hebben zich wel eens afgevraagd: is dit het nou? De kans is groot dat jij meer tijd en energie stopt in je werk dan in je hobby, passie of je gezin. Dan is het natuurlijk wel van belang dat jij energie krijgt van je werk, je betrokken bent bij de organisatie, waardering krijgt voor je inzet en goed overweg kan met je collega’s.
Wij stellen deze vraag wel vaker aan onze kandidaten en het zal je niet verbazen dat het antwoord op de vraag “is dit het nou?” vaker dan je denkt met “ik hoop het niet” of “ik weet het niet” wordt beantwoord. Moeten dan alle alarmbellen afgaan? Niet per se. Voor de een is werk een verlengstuk van persoonlijke interesse of hobby en voor de ander geldt het principe “werken om te leven” en niet “leven om te werken”. Dat is voor iedereen natuurlijk anders. Feit is wel dat gelukkig zijn met je werk van grote invloed is op je welzijn.
Effecten werkgeluk
Uit onderzoek blijkt dat werknemers die tevreden zijn met hun baan productiever, creatiever, innovatiever zijn en uiteindelijk ook minder verzuimen. Of je gelukkig wordt van je werk verschilt per persoon en hangt af van verschillende factoren. Sluiten je werkzaamheden goed aan op jouw persoonlijke interesse en/of passie? Dan is de kans groot dat jij hier voldoening uit haalt. Daarnaast is het belangrijk dat je over voldoende kennis en kunde beschikt om je werk te kunnen doen en je jezelf kunt zijn binnen de organisatie. In sommige gevallen kunnen de werktijden samen met een disbalans tussen werk en privé spelbreker zijn. Je kunt het nog zo naar je zin hebben, maar als je bijvoorbeeld door wisselende werktijden je kinderen amper ziet, gaat het vroeg of laat toch een keer wringen.
Oorzaak achterhalen
De grote vraag is nu: wat kan ik doen als ik niet gelukkig word van mijn werk? “Probeer eerst de oorzaak te achterhalen” zegt mobiliteitscoach René Huttinga. “Begin met jezelf afvragen wat jou het meeste energie kost en hoe dit jouw werkgeluk in de weg staat.”
Neem de regie!
Als je die vraag voor jezelf hebt beantwoord is het goed om je bewust te zijn van je eigen verantwoordelijkheid en de keuzes die alleen jij kunt maken. Jij bent diegene die de regie moet nemen bij het maken van de volgende stap in jouw loopbaan. Jij zult de keuzes moeten maken die resulteren in werkgeluk en voldoening. “Op het moment dat je helder hebt welke factoren jouw werkgeluk belemmeren en welke stappen er nodig zijn om meer voldoening uit je werk te halen is het tijd om die volgende stap te gaan maken”, aldus Rene. “Zoek je meer uitdaging in je werk en heb je last van een bore-out? Ga dan het gesprek aan met je leidinggevende en wie weet kan deze samen met jou naar een passende functie binnen de organisatie zoeken waar je jezelf verder kunt ontwikkelen. Zit je niet goed op je plek binnen de organisatie of branche, dan kan het helpen om een online interessetest te doen. Deze test geeft je een goed beeld van jouw interesses en geeft vervolgens weer welke beroepen daarbij aansluiten.”
Welke factoren hebben invloed op jouw werkgeluk?
Het is dus van belang dat je in kaart brengt welke factoren ervoor zorgen dat je niet gelukkig of tevreden bent met je werk, waar jij jezelf over 5 jaar ziet en welke keuzes je zult moeten maken om jouw doel te bereiken; gelukkig worden van je werk! Afhankelijk van jouw relatie met je werkgever is het goed om het gesprek aan te gaan en gezamenlijk een route uit te stippelen om je doel te bereiken. Veel werkgevers zijn bereid in hun medewerkers te investeren op het moment dat zij zichzelf willen ontwikkelen en door willen groeien binnen de organisatie. Daarnaast zijn werkgevers, in het kader van goed werkgeverschap, vaak ook bereid medewerkers te helpen bij het vinden van een nieuwe en duurzame nieuwe baan op het moment dat de huidige baan niet meer past.
Wil jij weten hoe wij medewerkers begeleiden bij het nemen van de volgende stap? Neem dan eens een kijkje bij onze services en neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Dit kan via onderstaand contactformulier.
Contactformulier
"*" geeft vereiste velden aan