Wat is een bore-out?

Een bore-out is een depressief en vermoeid gevoel als gevolg van extreme verveling op de werkvloer. Het treedt vooral op onder werknemers die te weinig uitdaging ervaren of vaak routinematig werk moeten doen. Door tijdig ingrijpen, bijvoorbeeld met behulp van een loopbaanscan, kan een werkgever actie ondernemen. Zo worden de gevolgen van de bore-out voor zowel de werknemer als de werkgever beperkt.

Verschil bore-out en burn-out

We kennen natuurlijk allemaal de burn-out, die voortkomt uit overmatige stress, zoals te hoge werkdruk. Wanneer het tegengestelde effect onder werknemers speelt, dan spreekt men van een bore-out. De werknemer verveelt zich in de huidige functie, heeft er geen zin meer in, heeft geen drijfveren meer en doet taken op automatische piloot.

Symptomen bore-out

Hoewel de oorzaak van een bore-out anders is dan bij een burn-out, zijn de symptomen vrijwel gelijk. De werknemer voelt zich bijvoorbeeld gestrest, prikkelbaar, moe, lusteloos, ongeconcentreerd en ongelukkig. Dit uit zich in heftige stemmingswisselingen en op termijn mogelijk depressie, met langdurige uitval tot gevolg. Kortom, letterlijk ziek van verveling.

Hoe ontstaat een bore-out?

Een bore-out ontstaat niet van de ene op de andere dag. Iedereen heeft natuurlijk wel eens een werkdag waarin hij of zij de motivatie niet kan vinden. Of een klus waarbij de verveling al snel toeslaat. Pas wanneer er meerdere weken sprake is van verveling (en geen uitzicht op uitdagingen) is er een grote kans dat de bore-out toeslaat.

Er zijn een aantal factoren die een bore-out stimuleren.
Oorzaken bore-out bij de werknemer:

  • Is overgekwalificeerd voor het werk
  • Doet al lange tijd hetzelfde (routinematige) werk
  • Ervaart onvoldoende werkdruk (geen positieve stress)

Hoe herken je als werkgever een bore-out?

De werknemer merkt zelf waarschijnlijk al sneller dat hij of zij te weinig uitdaging ervaart en al het werk op automatische piloot doet. Toch wordt dit niet altijd als ‘bore-out’ herkent, waardoor het risico op uitval bij een sluimerende situatie alsmaar toeneemt. Het is daarom slim om als werkgever hierop te monitoren. We geven tips.

1.     Ga het gesprek aan – stimuleer en analyseer

Om te weten wat er omgaat in een werknemer, is het vragen de gemakkelijkste optie. Eens in de zoveel tijd een gesprek plannen is sowieso een goed idee om te weten hoe diegene nu tegen de functie aankijkt en of hij of zij ergens tegenaan loopt. Zo kun je anticiperen.

Maar goed, zo simpel ligt het niet altijd, want om uitkomst uit het gesprek te krijgen zijn twee factoren erg belangrijk. 1. Een veilige omgeving creëren zodat de werknemer open durft te praten. 2. De juiste vragen stellen. Soms zijn werknemers zich namelijk zelf niet goed bewust van de (risicovolle) situatie doordat ze op automatische piloot staan.

2.     Let op aandachtspunten die een bore-out indiceren

Als werkgever kun je zelf ook eens nadenken of de verantwoordelijkheden nog wel passen bij de functie en werknemer. Er zijn een aantal aandachtspunten die indiceren dat de werknemer last heeft, of last kan krijgen, van een bore-out. De werknemer:

  • Heeft weinig (nuttig) werk te doen.
  • Doet voornamelijk routinematig werk zonder uitdaging.
  • Klaagt veel over moeheid en lusteloosheid.
  • Schuift taken van zich af waar mogelijk of stelt ze uit.
  • Probeert tijd op te vullen door onnodig lang over taken te doen.
  • Reageert vervelend en kritisch op feedback, gekregen taken of collega’s.
  • Vlucht in privé zaken, zoals online shoppen en privé telefoneren.
  • Gaat opvallend vaak naar het toilet en koffieautomaat.
  • Neemt langer pauze, komt te laat of gaat stipt op tijd naar huis.

Anticipeer op een bore-out met loopbaanscan

Heb je het gevoel dat je werknemer tegen een bore-out aanloopt? Hoe sneller je actie onderneemt, hoe kleiner de kans op (langdurige) uitval. Naar aanleiding van het gesprek met de werknemer is misschien al naar voren gekomen hoe je meer uitdaging kunt bieden. Handel daar ook naar, doe geen valse beloften, dat verslechtert de situatie.

Daarnaast kun je kiezen voor een professionele loopbaanscan bij ttif & werk. Hierin komen de ambities en talenten van de werknemer naar voren, zodat de functie beter ingevuld kan worden binnen het huidige bedrijf. Er kan ook uitkomen dat het beter is om afscheid van elkaar te nemen. In ieder geval zorg je met een loopbaanscan voor een oplossing van de (mogelijk aankomende) bore-out en voorkom je verzuim.

Meer weten over loopbaanscan?

Blog berichten

wat doet een loopbaanadviseur

Wat doet een loopbaanadviseur?

Een loopbaanadviseur geeft zoals de naam al doet vermoeden advies over de loopbaan. Dit in de breedste zin van het…
Wat is timemanagement header

Wat is timemanagement: 6 tips voor succes

Timemanagement, de een is er gek op en de ander gruwelt al van het woord. Feit is dat goed timemanagement…
Tips voor effectief werken

6 tips voor efficiënt en effectief werken

Zo efficiënt en effectief mogelijk werken, daar streven we graag naar. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Je…

Hoe kunnen wij je helpen?