De rol van de werkgever bij loopbaanontwikkeling

Als werkgever of leidinggevende hoop je bij het aannemen van een werknemer dat deze op de juiste plek zit, zowel op korte als lange termijn. Maar iedereen ontwikkelt. En dat kan ertoe leiden dat een werknemer nieuw perspectief zoekt.  

In hoeverre ben je als werkgever betrokken bij de loopbaanontwikkeling? Is dat je verantwoordelijkheid en heb je er baat bij om een actieve rol aan te nemen? Absoluut! We vertellen er graag wat meer over. 

Is loopbaanontwikkeling verplicht? 

Als werkgever ben je volgens de Arbowet verplicht om ervoor te zorgen dat werknemers veilig en gezond kunnen werken. Een breed begrip, dat zich in de basis richt op goede arbeidsomstandigheden. Hoort loopbaanontwikkeling daarbij? Nee, het bieden van loopbaanontwikkeling is geen verplichting, tenzij het in de cao is opgenomen. 

Waarom loopbaanontwikkeling bieden? 

Dat het niet verplicht is (of wel volgens de cao), betekent niet dat het in sommige situaties niet slim is om het wel te doen. En wel om verschillende redenen. Als een werknemer niet meer op de juiste functie zit binnen het bedrijf, dan liggen de volgende risico’s op de loer.  

  1. De prestaties, en dus bedrijfsresultaten, gaan erop achteruit

    Werknemers die geen zin meer hebben in hun huidige functie, bijvoorbeeld omdat ze te veel of te weinig werkdruk ervaren, of omdat ze niet op de juiste plek zitten door een reorganisatie, die gaan ondermaats presteren. Dat heeft vervolgens een negatief effect op de bedrijfsresultaten, wat uiteraard niet wenselijk is. 

  2. De werknemer is vaak ziek, met kans op (langdurige) uitval

    Werknemers die niet op hun plek zitten die hebben er vaak minder moeite mee om zich ziek te melden, simpelweg omdat ze geen zin hebben om te werken. Bij te hoge werkdruk kan een burn-out ontstaan, en bij verveling een bore-out. Dat is vervelend voor de voortgang, beïnvloed de resultaten en zorgt er tevens voor dat je op den duur als werkgever een re-integratietraject moet starten. Voorkomen is beter dan genezen! 

  3. De werksfeer wordt negatief beïnvloed

    Vaak merk je dat werknemers meer gaan klagen of cynisch worden als ze het op hun werk niet naar hun zin hebben. Dat heeft vervolgens invloed op collega’s, waardoor de werksfeer negatief beïnvloed wordt. Zij kunnen zelfs collega’s erin meetrekken, met als mogelijk gevolg dat die ook gaan twijfelen of ze wel op de juiste plek zitten.  

Hoe loopbaanontwikkeling bieden als werkgever? 

Je kunt met je werknemer in gesprek gaan, dat is altijd een goede eerste stap. Hoe tevreden is de persoon in kwestie over de huidige functie en wat zou hij of zij graag anders willen? Wil diegene hogerop of een andere functie binnen het bedrijf, en is het vanuit jou als werkgever of leidinggevende mogelijk om deze te bieden? Is de werkdruk te hoog of te laag en hoe kunnen jullie deze meer in balans brengen? Allemaal vragen die aan bod komen.  

Soms is het als werkgever lastig om de juiste stappen te zetten, of kun je die simpelweg niet bieden omdat de mogelijkheden binnen het bedrijf dat niet toelaten. Dan kan er ook uitkomen dat het beter is om afscheid van elkaar te nemen, niet altijd een makkelijk traject. Het is daarom het overwegen waard om voor loopbaanontwikkeling professionele hulp in te schakelen. Zo geef je je werknemer het gevoel dat je graag meedenkt. 

Zeker wanneer er in het verleden conflicten zijn geweest met de werknemer, is het inschakelen van een onpartijdige coach een goed idee. Die dringt vaak beter tot de werknemer door, waardoor het gewenste resultaat makkelijker bereikt kan worden. En dat is dan beter voor zowel de werknemer als het bedrijf en de resultaten. 

Doeltreffende loopbaanbegeleiding van ttif & werk 

Bij ttif & werk hebben we jarenlang ervaring op het gebied van loopbaanbegeleiding. Wij hanteren een effectieve aanpak, waarbij we een actieve rol van de werknemer verlangen. We bieden hem of haar drie vragenlijsten die zich richten op beroepswensen en kwaliteiten, die we vervolgens uitdiepen in een 1 tot 1,5 uur durend gesprek. 

We overleggen met jou als werkgever of een functie binnen het bedrijf een oplossing is. Zo niet, dan starten we een outplacement traject. Zo kan de werknemer zijn of haar carrière elders voortzetten, en nemen jullie op een goede manier afscheid van elkaar. Er kan daarnaast ook uitkomen dat de werknemer te veel werkdruk ervaart. Wat de uitkomst ook is, we streven samen met jou naar een passende oplossing voor de werknemer. 

Meer weten over loopbaanadvies?

Blog berichten

wat doet een loopbaanadviseur

Wat doet een loopbaanadviseur?

Een loopbaanadviseur geeft zoals de naam al doet vermoeden advies over de loopbaan. Dit in de breedste zin van het…
Wat is timemanagement header

Wat is timemanagement: 6 tips voor succes

Timemanagement, de een is er gek op en de ander gruwelt al van het woord. Feit is dat goed timemanagement…
Tips voor effectief werken

6 tips voor efficiënt en effectief werken

Zo efficiënt en effectief mogelijk werken, daar streven we graag naar. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Je…

Hoe kunnen wij je helpen?