Ziek melden is niet meer van deze tijd…

Deze uitspraak doet in eerste instantie misschien de wenkbrauwen fronsen, helemaal in deze tijd, maar het woord “ziekmelding” is niet meer van nu. Het is het eerste woord dat je als werkgever kan schrappen uit je personeelshandboek en verzuimprotocol. “Ziek melden” geeft namelijk een verkeerd signaal af. Alsof het een eenzijdige boodschap betreft van de werknemer en je als werkgever geen ruimte hebt om het gesprek aan te gaan. In plaats daarvan moeten we het gaan hebben over ‘ziekteverlof’.

Ziektemelding: reden voor gesprek

Wanneer een werknemer zich ziek meldt, is dit vaak meer dan alleen een mededeling van afwezigheid. Het is een signaal dat er iets aan de hand kan zijn, of het nu gaat om fysieke gezondheidsproblemen, mentale stress, of andere persoonlijke uitdagingen. Het is dan ook belangrijk om een ziektemelding te zien als een reden voor een gesprek, waarin de werkgever kan informeren naar het welzijn van de werknemer en eventuele ondersteuning kan bieden. Als je het gesprek met de werknemer aan gaat, kan je samen op zoek naar een juiste en duurzame oplossing voor het daadwerkelijke probleem.

Van ziektemelding naar ziekteverlofaanvraag

Veel werknemers “melden” zich ziek, terwijl de oorzaak eigenlijk ligt verscholen in de werk- of privésfeer. Door het te hebben over een ziekteverlofaanvraag creëer je als werkgever het juiste klimaat. Een klimaat waarin je de ruimte hebt om vragen te stellen en samen met de werknemer de daadwerkelijke verzuimoorzaak, (resterende) mogelijkheden en oplossingen te bespreken.

Heeft één van de kinderen van een werknemer bijvoorbeeld griepklachten? Bespreek dan samen de mogelijkheid tot bijvoorbeeld thuiswerken, vakantieverlof, ruilen van dienst of opvang. Of vraagt een werknemer de dag volgend op een slechtnieuwsgesprek ziekteverlof aan? Accepteer de aanvraag dan niet klakkeloos, benoem de situatie, stel bijvoorbeeld een afkoelperiode voor (maar niet middels ziekteverlof) en ga vervolgens het gesprek met elkaar aan.

Wat is een ziekteverlofaanvraag?

Een ziekteverlofaanvraag is een verzoek van een werknemer om afwezig te zijn van het werk vanwege ziekte of gezondheidsproblemen. Dit kan variëren van korte afwezigheid door een griepje tot langdurig verlof als gevolg van ernstige gezondheidsproblemen. Het indienen van een ziekteverlofaanvraag vereist vaak dat de werknemer contact opneemt met hun leidinggevende of de HR-afdeling van het bedrijf en hen op de hoogte stelt van hun gezondheidstoestand en de verwachte duur van hun afwezigheid. Het doel van een ziekteverlofaanvraag is om werknemers de nodige rust en hersteltijd te geven om weer gezond en productief terug te keren naar het werk.

Ziekteverlof

De omslag van “ziekmelding” naar “ziekteverlof” is een kleine maar belangrijke stap om volledig grip te krijgen op niet alleen je verzuim, maar ook om aan de slag te gaan met preventie en inzetbaarheid. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om visie en uitvoering. Het is dus cruciaal om ook de onderliggende werkprocessen onder de loep te nemen. Maar één ding is zeker: het is meer dan de moeite waard om eens te kijken naar de verzuimterminologie in je personeelshandboek en interne communicatie!

Het implementeren van deze veranderingen vereist echter meer dan alleen het wijzigen van terminologie. Het vraagt een bedrijfsbrede cultuurverandering waarbij het belang van het welzijn van medewerkers en herstel wordt erkend. Dit vraagt misschien om aanpassing van interne processen, HR-praktijken en managementbenaderingen. Zo kan er een omgeving worden gecreëerd waarin werknemers zich gesteund voelen en waarin hun gezondheid en welzijn worden bevorderd.

Preventie en inzetbaarheid

Ziekteverlof is een belangrijk aspect van personeelsbeleid, maar het is ook essentieel om te kijken naar preventieve maatregelen en manieren om de inzetbaarheid van werknemers te verbeteren. Door te investeren in preventie, zoals gezondheidsprogramma’s, ergonomische werkplekken en stressmanagementtrainingen, kunnen werkgevers de kans op ziekteverlof verminderen en tegelijkertijd de algehele gezondheid en welzijn van hun werknemers bevorderen. Het stimuleren van een gezonde levensstijl en het bieden van ondersteuning bij het vinden van een goede balans tussen werk en privé kunnen ook bijdragen aan een hogere mate van inzetbaarheid en tevredenheid onder werknemers.

Meer weten of heb je een vraag? Vul dan onderstaand contactformulier in!

Contactformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Blog berichten

wat doet een loopbaanadviseur

Wat doet een loopbaanadviseur?

Een loopbaanadviseur geeft zoals de naam al doet vermoeden advies over de loopbaan. Dit in de breedste zin van het…
Wat is timemanagement header

Wat is timemanagement: 6 tips voor succes

Timemanagement, de een is er gek op en de ander gruwelt al van het woord. Feit is dat goed timemanagement…
Tips voor effectief werken

6 tips voor efficiënt en effectief werken

Zo efficiënt en effectief mogelijk werken, daar streven we graag naar. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Je…

Hoe kunnen wij je helpen?