Stress op werk verminderen, hoe doe je dat? 5 tips voor werkgevers!

Als werknemers om wat voor reden dan ook (werk)stress ervaren, dan leidt dat tot mindere prestaties, een slechtere werksfeer en mogelijk tot (langdurig) verzuim. En dat wil je als werkgever waar mogelijk natuurlijk voorkomen! Gelukkig zijn er wel een aantal tips die je kunt toepassen om het werknemers meer naar hun zin te maken. Doe je voordeel met onderstaande 5 tips voor werkgevers.

Tip: Stress op het werk is tegenwoordig de meest voorkomende reden voor verzuim. Juist daarom is het zo belangrijk om dat te voorkomen voor beide partijen!

1.    Vraag hoe het gaat, toon betrokkenheid

Werknemers worden graag gehoord, niet alleen op werkvlak, maar ook op persoonlijk vlak. Zelfs werknemers die liever geen persoonlijke informatie delen kunnen het vaak waarderen als je in ieder geval interesse toont en vraagt hoe het gaat. Stress op het werk hoeft niet per se voort te komen uit de werksfeer, maar kan ook door privégebeurtenissen ontstaan die doortrekken op het werk.

Ook kan iemand juist stress krijgen als hij of zij merkt dat er helemaal geen interesse is in het leven van diegene. Een simpele vraag als ‘hoe was je weekend’ kan er al voor zorgen dat werknemers beter in hun vel zitten en graag naar het werk komen. En merk je dat er iets speelt, ga dan zeker het gesprek aan en vraag wat je als werknemer kunt doen om de stress op het werk te verminderen. Zelfs als het gaat om problemen in privésfeer dan zijn er als werknemer soms dingen die je kunt doen om de werknemer zich op het werk in ieder geval beter in zijn of haar vel te laten zitten.

TIP: als werkgever kun je via ttif & werk een professionele coach inschakelen die de werknemer helpt bij het terugvinden van de work-life balance.

2.    Creëer een goede werkdruk die in balans is

Een te hoge werkdruk leidt tot stress. Maar een te lage werkdruk, oftewel een tekort aan uitdagingen, kan net zo goed tot ontevredenheid en werkstress leiden. Het is daarom belangrijk dat dit in balans is. Maar hoe zorg je daarvoor? Hiervoor kun je het beste met de werknemer in gesprek gaan.

Dit kan tijdens een functioneringsgesprek, maar ook zeker daarbuiten. Geregeld peilen bij de werknemer hoe tevreden diegene is over het werk en wat hij of zij graag anders zou zien kan dan zeker geen kwaad. Merk je dat de werknemer nieuwe uitdagingen binnen zijn of haar functie zoekt? Denk dan na over manieren om die te bieden.

TIP: kun je hierin professionele hulp gebruiken? Schakel dan een werkdruk coach in via ttif & werk. Zo helpen we je werknemer om werkplezier terug te krijgen.

3.    Herken werkstress en maak het bespreekbaar

Als werkgever kun je ook zeker letten op signalen van werknemers die mogelijk werkstress ervaren. Zo kunnen klachten als vermoeidheid of pijnlijke spieren duiden op iemand die flink heeft gesport de afgelopen week, maar ook op iemand die krampachtig aan het werk is en slecht slaapt door werkstress.

Ook kunnen er gedragsveranderingen en cognitieve problemen optreden. Iemand is vergeetachtig, heeft de laatste tijd een kort lontje of is de laatste tijd erg negatief over klanten of collega’s. Om over regelmatige korte ziekmeldingen nog niet te spreken.

Wat je als werkgever te doen staat? Stress op werk verminderen begint bij het bespreekbaar maken en op basis daarvan oplossingen te zoeken. Een nieuwe bureaustoel omdat iemand er rugpijn van krijgt? Op maandag een uurtje eerder beginnen om de kinderen eerder van de opvang te halen? Probeer mee te denken als werkgever, want daar krijg je normaal gezien productievere werknemers voor terug.

4.    Denk na over extra services voor werknemers

Het is nou eenmaal een feit dat werknemers die gelukkig zijn op hun werkplek, betere prestaties neerzetten. Soms kun je door kleine veranderingen grote resultaten bewerkstelligen. Sporten is gezond en daarom bieden steeds meer werkgevers een gratis sportabonnement aan. Leuker is het wellicht om zelf faciliteiten te bieden, zoals een gemeenschappelijke fitness les op vrijdag, of een pingpongtafel of dartbord voor in de pauze.

Overweeg gratis vers fruit in de pauze en verzorg eens een gezamenlijke lunch, goed voor de teambuilding en voor de blijheid van werknemers. Stress op werk verminderen kan op nog veel meer andere manieren, van salarisverhoging tot het aanbieden van werkfietsen, dus denk eens na over wat bij je bedrijf en doelstellingen past en zorg voor leuke services waar werknemers vrolijk van worden.

5.    Bied professionele loopbaanbegeleiding aan

Soms kun je nog zo’n goede werkgever zijn, maar past de functie eenmaal niet meer bij de werknemer in kwestie. Te weinig uitdaging, en hij of zij weet niet wat die dan wel precies zou willen. En jij als werkgever weet ook niet precies hoe je het zou moeten oplossen. Een perikel dat voorkomt binnen veel bedrijven!

In dat geval is loopbaanbegeleiding een goede oplossing. Een specialist weet de juiste vragen te stellen, waardoor naar voren komt wat er goed bij de werknemer past qua uitdagingen en carrière. De oplossing kan een andere functie binnen het bedrijf zijn, maar ook outplacement. In ieder geval is het doel om tot een oplossing te komen die voor beide partijen past, zodat overmatige werkstress en verzuim voorkomen wordt.

Stress op werk verminderen met ttif & werk

Bij ttif & werk zijn we gespecialiseerd in werkdruk coaching, loopbaanadvies en outplacement. Onze coaches komen vooral van pas als de werknemer met vragen en perikelen zit waardoor werkstress ontstaat, van vitaliteit bij het ouder worden tot het persoonlijk meer tot rust komen of het creëren van een betere work-life balance.

Merk je dat een werknemer echt niet meer op zijn of haar plek zit? Dan helpt ttif & werk je bij loopbaanbegeleiding en outplacement. Bij ieder vraagstuk op het gebied van stress op werk verminderen of het herpositioneren van werknemers ondersteunen we je graag. Meer weten over wat we voor je kunnen betekenen? Kijk dan eens naar onze services of neem contact met ons op voor meer informatie.

Blog berichten

wat doet een loopbaanadviseur

Wat doet een loopbaanadviseur?

Een loopbaanadviseur geeft zoals de naam al doet vermoeden advies over de loopbaan. Dit in de breedste zin van het…
Wat is timemanagement header

Wat is timemanagement: 6 tips voor succes

Timemanagement, de een is er gek op en de ander gruwelt al van het woord. Feit is dat goed timemanagement…
Tips voor effectief werken

6 tips voor efficiënt en effectief werken

Zo efficiënt en effectief mogelijk werken, daar streven we graag naar. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Je…

Hoe kunnen wij je helpen?