Ziek en op vakantie? Dit moet je weten!

Vakantieplannen

De vakantieplannen naar het buitenland worden weer gemaakt. Waar er eerst geen denken aan was, begint het nu weer langzaamaan op gang te komen. Zo zie ik bijvoorbeeld dat de vluchten naar het buitenland weer voller raken. Ook ik denk voorzichtig na over een eventuele vakantie in het buitenland.

Maar wat nou als je ziek wordt en al lang een vakantie gepland hebt staan? Of als je ziek wordt op vakantie? Hoe zit dat dan in coronatijd? Je bent op vakantie, wordt ziek en er volgt een lockdown, wat dan?

Ziekteverlof in relatie tot vakantie en corona is een actueel onderwerp dat veel medewerkers (en ook werkgevers) op dit moment bezig houdt.

Je bent ziek en wil op vakantie
Het zit zo: ook als je ziek bent, mag je op vakantie. Bij ziekte bouw je verlofuren op. Vakantie moet je wel vooraf overleggen met je werkgever. Je vraagt je vakantie op de gebruikelijke manier aan bij je werkgever. Mocht je hier samen niet uitkomen je de werkgever wil advies hierover, dan kan de arbodienst ondersteunen door bijvoorbeeld de bedrijfsarts in te schakelen. De bedrijfsarts bekijkt of er medische bezwaren zijn tegen je verlof- of reisplannen en kan ook adviseren deze vraag voor te leggen aan je behandelend specialist.

Als je werkgever toestemming geeft, mag je op vakantie.

Je bent op vakantie en wordt ziek
Ook op vakantie kan je helaas ziek worden. Dan is het wel belangrijk dat je – als je je ziek meldt bij je werkgever – naar een arts gaat in je vakantieland en een medische/dokters verklaring vraagt op basis van het consult. Keer vervolgens zo snel mogelijk terug naar Nederland om te werken aan je herstel.

Hoe zit dat dan in de coronatijd?

Je hebt corona gerelateerde klachten en wil op vakantie?
Als je klachten hebt, dan dien je je altijd te laten testen bij de GGD. Ook als er een vakantie gepland staat. Thuis in isolatie uitzieken is als je positief getest bent belangrijk om verdere besmetting te voorkomen. En nee, dit betekent niet dat je alsnog naar dat vakantiehuisje in Nederland gaat om uit te zieken…

Je bent op vakantie en krijgt daar corona gerelateerde klachten?
Hetzelfde verhaal. Laten testen en uitzieken in thuisisolatie op je vakantieadres tot je weer terug naar huis kan. Ook dan moet je naar een arts en een medische/dokters verklaring vragen. De arbodienst van je werkgever kan bij terugkeer namelijk medische informatie willen opvragen. Eenmaal hersteld moet je zo snel mogelijk terug naar Nederland!

En stel nou dat er een lockdown is?
Je bent hersteld en wil terug naar Nederland? Alleen dat kan niet omdat er een lockdown is? Tja, een lastige situatie, maar – eerlijk is eerlijk – een eigen genomen risico. En zoals mijn collega al aangaf in haar recente blog kan dit mogelijke consequenties hebben voor de uitbetaling van je salaris. Maak hier dus goede afspraken over met je werkgever voordat je op vakantie gaat!

Kortom: goede communicatie tussen werkgever en werknemer over ziekteverlof en vakanties in coronatijd is ontzettend belangrijk! Wees je bewust van de risico’s en consequenties en ga alleen op reis als je gezond bent.

Tot slot wens ik iedereen een fijne, gezonde én veilige vakantie toe in goede gezondheid!

Blog berichten

wat doet een loopbaanadviseur

Wat doet een loopbaanadviseur?

Een loopbaanadviseur geeft zoals de naam al doet vermoeden advies over de loopbaan. Dit in de breedste zin van het…
Wat is timemanagement header

Wat is timemanagement: 6 tips voor succes

Timemanagement, de een is er gek op en de ander gruwelt al van het woord. Feit is dat goed timemanagement…
Tips voor effectief werken

6 tips voor efficiënt en effectief werken

Zo efficiënt en effectief mogelijk werken, daar streven we graag naar. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Je…

Hoe kunnen wij je helpen?