De signalen van hoge werkdruk

Soms merk je als werkgever of leidinggevende dat je een tijd veel op je bord neemt. Je ervaart hoge werkdruk en dat kan leiden tot stress. Je merkt dit vaak aan jezelf. 

Maar wat als je werknemers hoge werkdruk ervaren? Dit is minder gemakkelijk te merken, omdat je immers niet in iemands hoofd kunt kijken. Gelukkig zijn er wel een aantal signalen die dit indiceren. Hier vertellen we graag wat meer over, zodat je als werkgever of leidinggevende weet dat het tijd is om aan de bel te trekken. 

Wat is hoge werkdruk? 

Eerst zoomen we graag nog even in op de term, want wat is werkdruk precies? Het wil zeggen dat de balans tussen de hoeveelheid werk (werkbelasting) en de belastbaarheid van de werknemer niet goed is. Zo is er bijvoorbeeld te weinig tijd om het werk af te krijgen, of zijn de taken (te) hoog gegrepen waardoor iemand druk ervaart. 

Signalen hoge werkdruk 

De signalen dat werknemers hoge werkdruk ervaren zijn soms erg opvallend, maar soms ook erg subtiel waar te nemen. Let eens op de volgende veelvoorkomende signalen. 

  1. Veel klagen, prikkelbaar en negatief zijn

    Werknemers die hoge werkdruk ervaren die klagen mogelijk over van alles en nog wat. Dat kan gaan over werk gerelateerde kwesties, maar net zo goed over privésituaties. Ze zijn negatief of cynisch over allerlei zaken, van klanten tot familie, taken en klusjes thuis. 

  2. Lichamelijke en/of emotionele klachten benoemen

    De werknemer ziet het even niet zitten, op het werk of thuis. Degene geeft bijvoorbeeld aan dat er rug- en nekklachten zijn door een slechte bureaustoel of door het sporten, of vertelt geregeld dat hij of zij slecht geslapen heeft en vermoeid is. 

  3. Regelmatig ziek zijn, of juist lange werkdagen maken

    De werknemer is iedere maandag ziek of is vaak te laat. Soms geven werknemers een reden aan, die er ook te dik bovenop kan liggen. Het kan zich juist ook uiten in het maken van extreem lange dagen. Ze geven aan dit nodig te hebben om alles af te kunnen krijgen. 

  4. Vergeetachtig worden en concentratieproblemen hebben

    Als iemand door de bomen het bos niet meer ziet, kan dat leiden tot vergeetachtigheid. Als een werknemer normaal erg goed was in plannen en dingen onthouden, en nu ineens niet meer, dan is dat een duidelijk signaal van teveel hooi op de vork.   

Is hoge werkdruk slecht? 

Dan nog even over de gevolgen van hoge werkdruk, is dit slecht? Ja en nee. Sommige mensen hebben er baat bij om een bepaalde werkdruk te ervaren, omdat dit hen juist motiveert om een tandje bij te zetten en resultaat te behalen. Er wordt kracht uit gehaald. 

Maar wanneer de werkdruk te hoog wordt, of structureel hoog is, dan kan dit leiden tot tal van ongemakken, voor zowel de persoon in kwestie, als voor het bedrijf. Juist daarom is het belangrijk om de werkdruk te managen en de signalen te herkennen. 

Risico’s van hoge werkdruk 

  • Regelmatige ziekmeldingen of te laat komen 
  • (Langdurige) uitval door burn-out of lichamelijke klachten 
  • Verminderde prestaties, die ten nadele komen van het bedrijfsresultaat 
  • Slechtere werksfeer, die voortkomt uit (het uiten van) onvrede of stress 
  • Minder creativiteit en productiviteit (door de bomen het bos niet meer zien)

Hoge werkdruk verminderen met ttif & werk 

Hoe hoge werkdruk verminderen? Een terechte vraag die volgt wanneer je de signalen bij een of meerdere werknemers herkent. Je kunt zelf nadenken over oplossingen en met werknemers in gesprek gaan om te vragen wat zij anders zouden willen zien. Soms weten ze dit zelf niet eens, en daarom is het belangrijk om gerichte vragen te stellen. 

Bij ttif & werk schieten we je graag te hulp. Wij bieden werkdruk coaching, met als focus grip te krijgen én te houden op de werkzaamheden en de werkdruk. Met als doel het bedrijf beter te maken, omdat werknemers meer werkgeluk en minder stress gaan ervaren.

Zou je als werkgever of leidinggevende graag willen dat iedereen dagelijks met plezier naar het werk gaat? Neem dan contact met ons op en kies voor een persoonlijke werkdruk coach. 

Blog berichten

wat doet een loopbaanadviseur

Wat doet een loopbaanadviseur?

Een loopbaanadviseur geeft zoals de naam al doet vermoeden advies over de loopbaan. Dit in de breedste zin van het…
Wat is timemanagement header

Wat is timemanagement: 6 tips voor succes

Timemanagement, de een is er gek op en de ander gruwelt al van het woord. Feit is dat goed timemanagement…
Tips voor effectief werken

6 tips voor efficiënt en effectief werken

Zo efficiënt en effectief mogelijk werken, daar streven we graag naar. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Je…

Hoe kunnen wij je helpen?