Tweede spoor is een traject waarbij werkgever en werknemer samen op zoek gaan naar passend werk bij een andere werkgever. Het is zoals de naam al doet vermoeden een stap verder dan het eerste spoor traject. Wanneer ga je als werkgever tweede spoor inzetten, zowel vanuit wenselijk als wettelijk oogpunt? Daar gaan we in dit artikel op in.
1e spoor of 2e spoor inzetten?
Voordat je als werkgever besluit tot een tweede spoor traject, wil je wellicht eerst nog overwegen of eerste spoor mogelijk is. Dat is dus eigenlijk de eerste stap, en deze is ook wettelijk verplicht. De Wet Verbetering Poortwachter gaat hierover.
Eerste spoor inzetten: er wordt gekeken of de werknemer binnen de huidige functie en het bedrijf kan re-integreren.
Tweede spoor inzetten: blijkt eerste spoor niet mogelijk en wenselijk te zijn, dan wordt gekeken naar een functie bij een andere werkgever.
Wanneer tweede spoor inzetten volgens wetgeving?
Soms komt uit het eerste spoor traject duidelijk naar voren dat re-integratie bij de huidige werkgever niet mogelijk en/of wenselijk is. Als werkgever ben je dan verplicht om een tweede spoor traject in te zetten. Wanneer 2e spoor inzetten? De wettelijke eisen zijn hierin best ruim, je hebt tot een jaar de tijd om ermee te starten.
2e spoor start je volgens de wet op zijn vroegst in de 8e week na ziekmelding, en op zijn laatst in de 52e week na het melden van de arbeidsongeschiktheid.
Wanneer tweede spoor inzetten – snel starten is slim!
Als de werknemer na een jaar nog ziek thuis zit, ben je dus verplicht om het tweede spoor traject op te starten. Maar natuurlijk is zo’n lange ziekteperiode niet wenselijk, en als je tijdens het eerste spoor traject al merkt dat de situatie uitzichtloos is, dan is het slim om het tweede spoor traject al eerder te starten.
2e spoor mag al gestart worden na 8 weken ziekteverlof.
Zo snel mogelijk 2e spoor re-integratie inzetten
Hoe langer een ziekteverlof voort sluimert, hoe lastiger het vaak wordt om te re-integreren. Snel actie ondernemen is dan ook aanbevolen. Als tijdens het eerste spoor al snel blijkt dat er geen mogelijkheden meer zijn voor de werknemer binnen het bedrijf, kan het tweede spoor traject dus al na acht weken gestart worden. Hierover kun je je als werkgever laten adviseren door de betreffende arbeidsdeskundige of bedrijfsarts.
Het belang van juiste documentatie
Het is belangrijk om alles op de juiste manier te documenteren in het re-integratiedossier. Je bent bij ziekteverzuim van een werknemer namelijk verplicht om een re-integratietraject met eerste spoor en eventueel tweede spoor te doen, en je moet dan ook kunnen aantonen dat je dit op de juiste manier hebt aangepakt. Je kunt hiervoor een professional inschakelen.
Wanneer 2e spoor: wetgeving, tijd en geld
We snappen dat het soms lastig beoordelen is of en wanneer je 2e spoor moet inzetten. Mogelijk hoop je nog op positieve uitkomsten via het 1e spoor, maar weet je niet of er kansen liggen. Het kan ook zijn dat je bij voorbaat al vermoedt dat 1e spoor niets wordt.
Hoe dan ook is het belangrijk om de juiste aanpak te hanteren, om het hele proces van re-integratie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dit is fijner voor de werknemer, maar net zo goed voor de werkgever vanuit meerdere perspectieven, namelijk wetgeving, tijd en geld.
Tweede spoor starten via ttif & werk
Bij ttif & werk zijn we gespecialiseerd in loopbaanbegeleiding en het starten van het tweede spoor traject indien er met eerste spoor geen uitzicht is. Met een ervaren en betrokken coach uit de regio focussen we op perspectief en resultaat, waardoor een groot deel van de kandidaten binnen afzienbare tijd via tweede spoor re-integreert.
We starten met een intake en gaan met de werknemer aan de slag om de arbeidskansen en wensen te achterhalen. Daarna activeren we de werknemer om passend werk te vinden. Hiervoor bieden we coaching en diverse tools, zoals een vacaturezoeksysteem. Ook gaan we aan de slag met sollicitatietips. Uiteraard documenteren we op de juiste manier.
Wanneer tweede spoor inzetten via ttif & werk? In de basis kan dit van 8 tot 52 weken na het verzuim, maar je kunt bij ons ook al eerder aan de bel trekken. We bieden diverse diensten op het gebied van loopbaancoaching en re-integratie, waarmee langdurig verzuim vaak voorkomen kan worden. Neem contact met ons op als je het verzuim binnen je bedrijf wilt terugdringen of als je een tweede spoor traject wilt starten.
Meer weten? Lees verder of neem contact op!