Op vakantie tijdens corona. Wat betekent dit voor je werk?

We mogen weer

Sommigen onder ons zijn wat behoudend en anderen stappen zorgeloos in de auto of het vliegtuig richting het zonnige zuiden. Helaas hebben we de afgelopen dagen ook berichten gekregen van lokale lockdown situaties in een aantal landen die mogelijk op je vakantielijstje staan. Maar hoe zit dat nu als je op vakantie bent en je kan als het gevolg van een lockdown niet naar huis? Wat betekent dit voor je werk?

Tja.. Natuurlijk mogen we van een vakantie genieten maar je hebt hierin een eigen verantwoordelijkheid. Dus als je ervoor kiest om naar een land af te reizen waar een code oranje geldt en je kan niet tijdig terug keren naar Nederland en dus niet op werk komen , dan is dit je eigen verantwoordelijkheid en genomen risico. En niet werken is uiteindelijk simpelweg geen salaris.

Heel eerlijk, eerst krapte ik mijzelf even achter de oren bij deze conclusie met mijn eigen vakantie voor de boeg. Maar mijn volgende gedachte was, ja tuurlijk dat is helder en logisch. Ik kies er dan namelijk voor om naar een land te gaan waarvan onze overheid aangeeft dat het niet verstandig is. En dan moet ik ook de consequenties dragen.

En dan de situatie waarin je vakantie viert in een land met code geel en de situatie verandert naar code oranje. Lockdown, en nu? In dit geval is het jouw verantwoordelijkheid om de ontwikkelingen goed in de gaten te houden en er dan alles aan te doen spoedig terug te keren naar Nederland. Vanzelfsprekend licht je je werkgever in als je dit overkomt. En indien er sprake is van overmacht dan kan je dan samen met je werkgever zoeken naar een oplossing.

Helderheid en duidelijkheid rondom deze vakantieperiode is nuttig en verstandig. Mijn advies aan werkgevers is dan ook: maak afspraken met je medewerkers. Vertel ze nu – vooraf, voordat iedereen op vakantie gaat – wat de regels zijn. Maak een mededeling zodat iedereen weet wat wel en wat niet geoorloofd is. Dan kan daar achteraf nooit onduidelijkheid over bestaan.

Los van alles wens ik iedereen, waar je ook naartoe gaat, een hele fijne zomervakantie!

Blog berichten

wat doet een loopbaanadviseur

Wat doet een loopbaanadviseur?

Een loopbaanadviseur geeft zoals de naam al doet vermoeden advies over de loopbaan. Dit in de breedste zin van het…
Wat is timemanagement header

Wat is timemanagement: 6 tips voor succes

Timemanagement, de een is er gek op en de ander gruwelt al van het woord. Feit is dat goed timemanagement…
Tips voor effectief werken

6 tips voor efficiënt en effectief werken

Zo efficiënt en effectief mogelijk werken, daar streven we graag naar. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Je…

Hoe kunnen wij je helpen?