Tweede spoor: hoe werkt dat?

Het tweede spoor: hoe werkt dat?

Langdurig ziekteverzuim kan voor zowel werkgevers als werknemers een vervelende en uitdagende situatie zijn. Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de re-integratie van de werknemer, maar wat als er binnen de eigen organisatie geen passend werk te vinden is? In dat geval kan er gebruik worden gemaakt van het tweede spoor. In dit artikel leggen we uit wat het tweede spoor inhoudt, hoe een traject eruitziet en hoe lang het duurt.

Wat is het tweede spoor?

Het tweede spoor is een traject waarbij de werkgever samen met de werknemer op zoek gaat naar passend werk bij een andere werkgever, als er binnen de eigen organisatie geen passend werk voorhanden is. Het doel van het tweede spoor is om de werknemer weer terug te laten keren binnen het eigen bedrijf en op zijn eigen plek.

Zo ziet een tweede spoor traject eruit

Een tweede spoor traject kan gestart worden na 8 weken ziekteverlof. Eerst wordt er gekeken of het mogelijk is om de werknemer via het eerste spoor, dus binnen de eigen organisatie, te laten re-integreren. Als dit niet mogelijk is, wordt er gekeken naar het tweede spoor. Een gespecialiseerd re-integratiebureau kan helpen bij het begeleiden van het proces. Een tweede spoor traject kan bestaan uit verschillende activiteiten, zoals coachingsessies, om- of bijscholing, trainingen, netwerken en loopbaanoriëntatie. De duur van het traject varieert meestal tussen de 6 en 12 maanden en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd en vooruitzichten van de werknemer.

Hoe lang duurt een tweede spoor traject?

Een tweede spoor traject duurt meestal tussen de 6 en 12 maanden. Het is belangrijk om te weten dat het 2e spoor traject uiterlijk in week 52 moet worden gestart. Als het traject na twee jaar ziekte niet succesvol blijkt te zijn, kan het UWV oordelen dat het tweede spoor te laat is ingezet.

Tweede spoor inzetten via ttif & werk

Bij ttif & werk helpen wij werknemers het beste uit zichzelf te halen, zodat zij zo duurzaam mogelijk kunnen re-integreren. Samen met onze loopbaancoach brengt de werknemer zijn of haar situatie in kaart, worden kansen en mogelijkheden inzichtelijk gemaakt en wordt er gewerkt naar het gewenste eindresultaat: het vinden van passend werk. Bij ttif & werk ben jij als werkgever verzekerd van goede begeleiding voor jouw werknemer. Onze loopbaancoaches zijn ervaren en hebben uitgebreide kennis van de arbeidsmarkt in de regio van de werknemer. Aandacht en een persoonlijke benadering staan bij ons voorop. Dit betekent dat de werknemer gemiddeld elke drie weken een gesprek heeft met zijn of haar coach en dat er van ieder gesprek een voortgangsrapportage wordt gemaakt. Zo ben jij als werkgever altijd op de hoogte van de vorderingen van jouw werknemer en kun jij waar nodig bijsturen.

Blog berichten

wat doet een loopbaanadviseur

Wat doet een loopbaanadviseur?

Een loopbaanadviseur geeft zoals de naam al doet vermoeden advies over de loopbaan. Dit in de breedste zin van het…
Wat is timemanagement header

Wat is timemanagement: 6 tips voor succes

Timemanagement, de een is er gek op en de ander gruwelt al van het woord. Feit is dat goed timemanagement…
Tips voor effectief werken

6 tips voor efficiënt en effectief werken

Zo efficiënt en effectief mogelijk werken, daar streven we graag naar. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Je…

Hoe kunnen wij je helpen?