Vergroot het werkplezier binnen jouw organisatie

Personeelstekorten en krapte op de arbeidsmarkt hebben mogelijk invloed op het werkplezier van jouw medewerkers. Wil jij het verzuimpercentage binnen jouw team laag houden? Wil jij jouw talenten behouden en tegelijkertijd nieuwe talenten aantrekken? Ga aan de slag met het werkplezier van jouw team!

Werkplezier vergroten kom in actie

Medewerkers zijn zelf verantwoordelijk voor het werkplezier. Jouw taak als leidinggevende is dat je checkt bij jouw medewerkers of zij (voldoende) werkplezier ervaren. Verheugt een medewerker zich iedere dag weer op een nieuwe werkdag? Dan is er weinig reden tot zorgen en is het vergroten van het werkplezier niet nodig. Ziet een medewerker er juist tegenop om naar het werk te komen? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Als jij ervoor zorgt dat medewerkers helemaal niet weg willen, dan houd jij je goede mensen vast, heb je minder verzuim en minder vacatures om in te vullen.

Meer werkplezier: een gezonde werk- en privé balans

Medewerkers die werkplezier ervaren, zitten over het algemeen beter in hun vel en stralen dit ook uit. Dit heeft een positieve uitwerking op het team. Wat geeft jouw medewerkers werkplezier? Geld verdienen is niet meer de belangrijkste drijfveer van werken. Het gaat voor de meeste medewerkers om betekenisvol werk, ontwikkeling, perspectief en een gezonde balans tussen werk- en privé.

Vijf tips om het werkplezier te vergroten

Wij helpen jou graag op weg met 5 tips waarmee jij het werkplezier binnen jouw team vergroot:

  1. Geef medewerkers ruimte om energiegevers en energievreters in kaart te brengen. Soms voelt het alsof energie “weglekt” tijdens het werken. Dit kan zijn door een gebrek aan uitdaging, werken op een rumoerige plek of een verstoorde balans tussen werk en privé. Door hierover in gesprek te gaan nodig je medewerkers uit om te bepalen wat zij belangrijk vinden aan de invullingen van werken. Je zult zien dat mensen met een juiste balans veel beter in staat zijn gepassioneerd en bevlogen te werken.
  2. Zorg voor een prettige werkomgeving waar ruimte is voor interactie. Een werkomgeving waarbij voldoende ruimte is voor sociale interactie draagt bij aan het werkplezier. Collega’s zorgen voor inspiratie, het teamgevoel en dragen bij aan de werksfeer. Stimuleer collega’s elkaar op te zoeken. Uiteraard om samen te werken, maar ook zeker voor ontspanning! Heeft een medewerker het goed gegaan? Geef dat complimentje of laat waardering blijken. Zorg tot slot voor een gezond en veilig werkklimaat.
  3. Motiveer ontwikkeling bij medewerkers. Welke leerdoelen heeft een medewerker? Welke opleidingen, cursussen of workshops zijn er daarvoor nodig? Doorgroeien, specialiseren of juist iets anders? Nodig jouw medewerkers uit om over hun eigen ontwikkeling na te denken. Je voorkomt hiermee gebrek aan uitdaging en je zorgt ervoor dat kennis en vaardigheden actueel blijven.
  4. Werkplezier is voor iedere medewerker anders. Vul niet voor jouw medewerker in wat werkplezier is. Wat jij als plezierig ervaart, hoeft voor een ander niet zo te zijn. Soms is een kleine aanpassing al voldoende om het werkplezier te vergroten. Maak het bespreekbaar en benadruk dat de medewerker regisseur is van de eigen loopbaan. Jij als leidinggevende kunt helpen bij het beter laten aansluiten van het werk op de behoefte van de medewerker.
  5. Bied een podium voor persoonlijke successen, werkplezier gegarandeerd! Persoonlijke prestaties van een medewerker mogen gedeeld en gevierd worden. Een gigantische opsteker en energiegever voor een medewerker. Het versterkt de eigenwaarde en geeft een boost op het werkplezier. Wees alert op elkaars prestaties en stimuleer om persoonlijke successen te delen. Successen vieren met je team zorgt voor verbinding met elkaar.

Werkplezier vergroten met ttif & werk

Werkplezier vergroten in jouw organisatie? Ttif & werk is al meer dan 50 jaar expert op het gebied van
re-integratie, loopbaanadvies en coaching. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor vragen of om kennis te maken. Vul onderstaand contactformulier in en stel je vraag!

Contactformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Blog berichten

wat doet een loopbaanadviseur

Wat doet een loopbaanadviseur?

Een loopbaanadviseur geeft zoals de naam al doet vermoeden advies over de loopbaan. Dit in de breedste zin van het…
Wat is timemanagement header

Wat is timemanagement: 6 tips voor succes

Timemanagement, de een is er gek op en de ander gruwelt al van het woord. Feit is dat goed timemanagement…
Tips voor effectief werken

6 tips voor efficiënt en effectief werken

Zo efficiënt en effectief mogelijk werken, daar streven we graag naar. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Je…

Hoe kunnen wij je helpen?