Wat is werkdruk?

Werkdruk is als het ware een disbalans tussen de werkbelasting en de belastbaarheid van persoon in kwestie. Als iemand het gevoel heeft dat de werkzaamheden te veel of te zwaar zijn, dan kan dat leiden tot stress. Als werkgever is het belangrijk om een te hoge werkdruk bij werknemers te voorkomen, omdat het verzuim tot gevolg kan hebben. Werkdruk onder werknemers verminderen kan bijvoorbeeld door werkdruk coaching.

Signalen hoge werkdruk

Bij jezelf is het vaak wat makkelijker om te bepalen of je een te hoge werkdruk hebt, maar als het om je werknemers gaat dan is dat een ander verhaal. Mogelijk hebben ze zelf niet helemaal in de gaten dat het hen allemaal te veel wordt. Of ze geven het niet aan en komen steeds dichter tegen een burn-out aan, met langdurig verzuim tot gevolg.

Een onwenselijke situatie voor beide partijen, waardoor het belangrijk is om het in een zo vroeg mogelijk stadium te herkennen en actie te ondernemen. Hoe werkdruk herkennen onder werknemers? Let daarvoor op de volgende signalen:

• Klagen of cynische opmerkingen maken
• Afstandelijker, prikkelbaarder en minder vrolijk zijn
• Concentratieproblemen en vergeetachtigheid
• Vermoeidheid of lichamelijke klachten die benoemd worden
• Steeds vaker te laat komen of stipt op tijd naar huis gaan
• Of juist extreem lange werkdagen maken

Wat verhoogd het risico op werkdruk?

Er zijn tal van factoren die het risico op hoge werkdruk stimuleren. Soms weet je als werkgever dat het takenpakket te groot is, bijvoorbeeld omdat je redelijkerwijs te veel vraagt van de persoon in kwestie. Het kan ook komen door (onvoorziene) omstandigheden, wanneer een collega onverwachts ziek wordt of ontslag neemt, en een ander het werk (langdurig) op moet vangen.

Tevens kan het juist ook andersom het geval zijn: een werknemer ervaart steeds minder uitdaging in de functie en zit niet meer goed op zijn of haar plek. De persoon in kwestie kan gestrest raken door het gevoel dat hij of zij stilstaat qua ontwikkeling.

Ook iemands karakter kan een rol spelen. Werknemers met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, een perfectionistische blik, veel loyaliteit, het altijd controle willen houden, lopen vaak meer risico op het ervaren van hoge werkdruk. Soms vindt men het lastig om ‘nee’ te zeggen of wil men zelf niets uit handen geven.

Hoge werkdruk versus werkgeluk

De betekenis van werkdruk kan voor iedereen anders zijn, maar wat altijd hetzelfde is, is dat de persoon in kwestie stress ervaart die voortkomt uit het werk. In bepaalde mate werkdruk ervaren kan goed zijn voor de motivatie en resultaten, maar het mag niet uit de hand lopen.

Stress die voortkomt uit te hoge werkdruk is slecht voor de mentale en fysieke gezondheid van de werknemer, en dat is uiteindelijk ook vaak terug te zien in de bedrijfsresultaten en de sfeer op de werkvloer. Actie ondernemen is daarom goed voor de gezondheid van de werknemer en van het bedrijf, en daarbij komen de volgende tips goed van pas.

1. Ga het gesprek aan

Het is altijd goed om als werkgever geregeld met werknemers in gesprek te gaan over de mate van werkdruk. Daar hoeft niet per se een aanleiding toe te zijn, want voorkomen is beter dan genezen. Bovendien ervaren werknemers vaak al minder stress en werkdruk als zij het gevoel hebben dat ze gehoord en begrepen worden. Doe waar mogelijk vervolgens wel iets met de punten die uit het gesprek naar voren komen, anders werkt het averechts.

2. Herinrichting van tijd en taken

Naar aanleiding van het gesprek kun je met de werknemer kijken in hoeverre bepaalde tijd en taken heringedeeld kunnen worden, zodat de bedrijfsvoering er niet onder leidt, en dat de werknemer minder werkdruk ervaart. Dat kan bijvoorbeeld door het aannemen van een nieuwe collega, maar het kan ook gaan om de privé sfeer. Wie weet ervaart de werknemer druk door de vaste werkuren, en is dat op te lossen door het bieden van meer flexibiliteit.

3. Een andere functie aanbieden

Als het al zover is dat de werknemer echt niet meer op zijn of haar plek zit en daardoor gigantische werkdruk ervaart, dan is het soms beter om de werknemer een andere betrekking te geven. Je kunt kijken naar andere functies binnen het bedrijf, of misschien wel elders. Weet de werknemer zelf niet wat hij of zij wil, dan kun je loopbaanadvies inzetten. Dat is altijd beter dan wanneer de werknemer uiteindelijk in een burn-out terecht komt, want dat is een uiterst onprettige situatie voor iedere partij.

4. Schakel een werkdruk coach in

Werkdruk coaching is doelgerichte coaching voor werknemers om grip te krijgen en te houden op werkdruk. Bij ttif & werk raden we dat aan als je merkt dat het hoog oploopt (of daarvoor al), want dat kan verzuim in de toekomst voorkomen. Met het meetinstrument de Werkdrukmeter brengen we factoren in kaart die bijdragen aan de werkbeleving. Op basis daarvan bieden we de werkgever een toepasbare adviesrapportage.

Meer weten over werkdruk coaching?

Blog berichten

wat doet een loopbaanadviseur

Wat doet een loopbaanadviseur?

Een loopbaanadviseur geeft zoals de naam al doet vermoeden advies over de loopbaan. Dit in de breedste zin van het…
Wat is timemanagement header

Wat is timemanagement: 6 tips voor succes

Timemanagement, de een is er gek op en de ander gruwelt al van het woord. Feit is dat goed timemanagement…
Tips voor effectief werken

6 tips voor efficiënt en effectief werken

Zo efficiënt en effectief mogelijk werken, daar streven we graag naar. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Je…

Hoe kunnen wij je helpen?