Wat is een outplacementtraject?

Een outplacementtraject is een traject waarbij er voor een werknemer wordt gezocht naar een andere baan binnen een andere organisatie. In plaats van de werknemer direct te ontslaan zoek je naar een oplossing om je werknemer nieuw perspectief te bieden. Zo gaan jullie op een goede manier uit elkaar en wordt werkeloosheid of een burn-out voorkomen.

Wanneer een outplacementtraject?

Er kunnen tal van redenen zijn om te kiezen voor een outplacementtraject. Een van de meest voorkomende redenen is een reorganisatie binnen het bedrijf. Hierdoor zit de werknemer mogelijk niet meer op zijn of haar plek, is er geen passend werk meer of ziet de persoon in kwestie het zelf niet meer zitten om met een andere functie aan de slag te gaan. Door te kiezen voor een outplacementtraject zorg je ervoor dat de werknemer in kwestie elders een passende baan vindt die bij zijn of haar carrièrewensen past.

Ook op de loer liggend langdurig verzuim kan een reden zijn om te kiezen voor een traject met outplacement. Als een werknemer meer uitdaging zoekt die binnen het bedrijf niet gevonden kan worden, dan kan dat invloed hebben op de werksfeer en prestaties. Op den duur zou een werknemer compleet uit kunnen vallen, bijvoorbeeld door burn-out. Een niet-wenselijke situatie voor beide partijen! Als een werknemer ontevreden is of zelfs al tegen een burn-out aanzit, dan is een outplacementtraject een goede keuze.

Hoe werkt een outplacementtraject?

Een outplacementtraject kan op tal van manieren ingericht worden. Bij ttif & werk hechten we veel waarde aan een persoonlijke en doeltreffende aanpak. Een traject dat tijdsefficiënt wordt ingericht, zodat resultaat zo snel mogelijk behaald wordt. Dat is zowel prettig voor de werkgever als voor de werknemer, en komt dus ook ten goede aan het bedrijf. In de basis ziet dat traject er als volgt uit:

1.     Profielschets

We laten de werknemer drie online testen vooraf invullen, zodat diegene alvast na kan denken over wensen, kwaliteiten, ontwikkelvaardigheden, talenten en ambities.

2.     Intakegesprek

Na het invullen van de vragenlijsten volgt het intakegesprek van circa 1 tot 1,5 uur, waarbij gerichte vragen worden gesteld om wensen en doelen van werknemer concreet te krijgen.

3.     Concrete actie

De coach stelt een actieplan op maat op om snel een passende baan te vinden. Dit met aanvullende tips over solliciteren en netwerken.

4.     Extra coaching en support

Extra coaching sessies kunnen gepland worden en tussendoor kan de werknemer vragen stellen aan de coach. Na het vinden van een nieuwe baan houden we nog een aantal maanden contact met de werknemer voor eventuele vragen of advies.

Wat is het resultaat van een outplacementtraject?

Het outplacementtraject heeft als doel de werknemer te helpen aan een baan die perfect bij hem of haar past. Zo maakt diegene persoonlijke groei door en streeft hij of zij naar een nieuw toekomstperspectief en werkgeluk. Ook voor de werkgever, die het traject normaliter bekostigt, zijn er voordelen. Je voorkomt dat de werknemer een burn-out krijgt of dat je hem of haar een forse ontslagvergoeding mee moet geven na een reorganisatie of bij een andere reden om (noodzakelijk) ontslag. Daarentegen laat je juist zien dat je het welzijn van de werknemer belangrijk vindt. Een goede oplossing voor beide partijen.

Tip: over het algemeen betaal je als werkgever de kosten voor outplacement. In sommige gevallen kan een deel van de kosten doorberekend worden in de transitievergoeding. Laat je informeren door een outplacement bureau over de mogelijkheden en fiscale aftrekbaarheid.

Effectief outplacementtraject bij ttif & werk!

Zoek je een partner voor een outplacementtraject? Dan ben je bij ttif & werk aan het juiste adres. We begeleiden je van begin tot eind en hechten veel waarde aan doelgerichtheid. Geen onnodige lange gesprekken, maar focus op het snel achterhalen van wensen, zodat we voor resultaat gaan waar beide partijen blij van worden. We overleggen opties voor een functie binnen het huidige bedrijf, of focussen direct op outplacement. Meer weten? Aarzel dan niet om contact op te nemen voor een outplacementtraject op maat.

Blog berichten

wat doet een loopbaanadviseur

Wat doet een loopbaanadviseur?

Een loopbaanadviseur geeft zoals de naam al doet vermoeden advies over de loopbaan. Dit in de breedste zin van het…
Wat is timemanagement header

Wat is timemanagement: 6 tips voor succes

Timemanagement, de een is er gek op en de ander gruwelt al van het woord. Feit is dat goed timemanagement…
Tips voor effectief werken

6 tips voor efficiënt en effectief werken

Zo efficiënt en effectief mogelijk werken, daar streven we graag naar. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Je…

Hoe kunnen wij je helpen?