Ziekteverlof in coronatijd

Hoe ga jij als werkgever om met een werknemer die ziekteverlof aanvraagt in deze tijd? Maak je bespreekbaar of het Corona gerelateerd is? En is er als dit het geval is dan ook direct sprake van ziekteverlof? Belangrijke vragen nu het Coronavirus ons al tijden in zijn greep heeft en  – blijkend uit de speech van onze minister-president afgelopen maandag – dit nog lange tijd zo zal blijven.

Corona en privacy

Veel organisaties zijn zoekende naar het juiste antwoord. AVG stelt namelijk dat je niet mag vragen naar beperkingen en dezen bovenal niet mag registreren. Alleen, overstijgt de gezondheid en veiligheid van alle collega’s binnen jouw organisatie dit individuele belang t.a.v. privacy? Natuurlijk. Als je je gezonde verstand gebruikt is het meer dan logisch dat je corona “gewoon” bespreekbaar maakt. De ervaring leert bovendien dat werknemers ook zelf dit besef hebben en hier doorgaans open over praten. Zonder uit te wijden over de (ernst van de) klachten uiteraard. Maar wel om het te hebben over hoe het met je werknemer gaat en over de veiligheid en gezondheid van zijn/haar collega’s. Een open gesprek dus. Alleen dan is het mogelijk een veilige én gezonde werkomgeving voor iedereen te garanderen!

Corona en ziekteverlof

En als je werknemer je dan opbelt en aangeeft corona gerelateerde klachten te ervaren? Of positief getest te zijn? Ken je dan direct ziekteverlof toe of kijk je samen met de werknemer naar wat eventueel nog wel kan? Want, is een werknemer altijd volledig arbeidsongeschikt en te ziek om (vanuit huis uiteraard) te werken? Nee, natuurlijk niet. Dit doe je ook niet bij een “normale” ziekteverlofaanvraag. De ernst van de klachten is bepalend voor de mate van arbeidsongeschiktheid en dus of ziekteverlof een noodzakelijke dan wel wenselijke route is. Het coronavirus mag en kan je natuurlijk niet vergelijken met het griepvirus want de consequenties op de gezondheid zijn vele malen ingrijpender. Tegelijkertijd zijn er wel overeenkomsten te vinden in hoe je om kan gaan met het virus in relatie tot ziekteverlof. Want zijn de klachten licht – denk aan lichte verkoudheid/keelklachten – dan kan je natuurlijk wel als het werk het toelaat aan de slag en ben je niet per definitie (volledig) arbeidsongeschikt. Alleen zal je het advies van het RIVM moeten opvolgen en vanuit huis aan de slag moeten. En als thuiswerken geen optie is vanwege het werken in bijvoorbeeld een productieomgeving? Dan bespreek je uiteraard andere vormen van verlof dan ziekteverlof.

Je ziet dat veel organisaties verschillend omgaan met corona in relatie tot zowel privacy als ziekteverlof. Ons advies aan jou als werkgever? Houd je aan de richtlijnen vanuit het RIVM, maak corona gerelateerd verzuim bespreekbaar met respect voor iemands privacy, geef aandacht en kijk naar wat iemand nog wel kan. En heeft iemand zware klachten? Sta dan klaar voor je werknemer en bied de gewenste zorg!

Blog berichten

wat doet een loopbaanadviseur

Wat doet een loopbaanadviseur?

Een loopbaanadviseur geeft zoals de naam al doet vermoeden advies over de loopbaan. Dit in de breedste zin van het…
Wat is timemanagement header

Wat is timemanagement: 6 tips voor succes

Timemanagement, de een is er gek op en de ander gruwelt al van het woord. Feit is dat goed timemanagement…
Tips voor effectief werken

6 tips voor efficiënt en effectief werken

Zo efficiënt en effectief mogelijk werken, daar streven we graag naar. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Je…

Hoe kunnen wij je helpen?